Rom i hagen

Gjesteblogger

Marte Helgetun

Designer og driver av Design by Marte Helgetun AS

Det første vi gjorde når huset var ferdig restaurert var å bygge en terrasse på baksiden av huset. Det er den mest private delen av hagen, og der vi har den fineste utsikten mot elva. Utfordringen er at det også er der det er mest trekk.

Vi har tidligere satt opp en levegg, men jeg hadde fortsatt følelsen at det var litt for åpent og jeg slet med å møblere den. Det endte opp med at denne fine plassen ikke ble så mye brukt. Vi trenger soner og rom i hagen for at den skal oppleves som koselig å oppholde seg i. Hos oss er det fortsatt litt for åpent, noe jeg skal jobbe litt mer med.

Jeg tok en telefon til pappa og lurte på om han vile bli med å finne på noe med terrassen bak huset. Dette var helt klart et prosjekt jeg ikke ville bryte meg på alene.

Jeg skisserte ut et veldig enkelt rammeverk, en pergola. Pappa kom på besøk og i løpet av en lørdag hadde vi satt opp et helt nytt rom i hagen.

Dette trenger du:

  • 10×10 cm tykke søyler: 6 x 240 cm (sidene) og 2 x lengden og 2 x bredden til toppkonstruksjonen
  • Skruer og annen festemekanisme som trengs. Jeg brukte to veldig lange på hver søyle, men dette vil avhenge av hvilket grunnlag du har.
  • Lange, syrefaste skruer til å skru sammen søylene.

DelAntallTypeDimLengde
Søyler6Justert98×98240 cm
Toppsøyle side2Justert98×98270 cm
Toppsøyle lengde2Justert98×98420 cm
+ lange syrefaste skruer

Slik gjorde vi det:

Jeg ønsket at dette skulle bli en pergola som jeg kunne endre uttrykk på etterhvert som behovene våre endrer seg, så jeg bestemte målene på pergolaen ut fra elementene i Talgø PlusConsept. Da kan jeg etterhvert sette inn ulike elementer med både vinduer og veggflater. De elementene jeg ønsker å bruke er 220 x 120, så da måtte søylene stikke 220 cm over terrassekanten. Vi kappet 6 søyler på 240 cm fordi terassekanten vår måler 20 cm.

Så forboret vi hull til de kraftige skruene, og satte søylene med 120 cm mellomrom. Det ble så tatt mål fra ytterside til ytterside, så kappet vi og skrudde fast en toppbjelke. Vi gjentok det samme på den andre siden. Til slutt tok vi mål fra innside til innside av de to motstående veggene slik at vi fikk kappet og satt på toppbjelker på tvers. Her anbefaler jeg deg å høre med fagfolk slik at du får både skruer og festemekanismer som passer til hagen din. Jeg var heldig og kunne forankre pergolaen i den eksisterende platten.

En hage er for meg er et sted som utvikler seg sammen med oss som bor der. Med små barn i hagen har man andre behov enn når man er voksen. Hagen er i konstant utvikling og endring. Nå gleder jeg meg til å lage plantekasser og levegger som passer til det nye rommet vi har skapt i hagen vår, og ikke minst planlegge nye soner og rom.

Før og etterbilde av terrassen bak huset.

Det er godt å få hjelp av erfarne hender som vet hva de skal gjøre og som har et og annet triks å komme med når du selv ikke aner hvordan du skal starte.

Vi brukte klemmer med støttebiter slik at det ikke ble så tunge løft når toppdragerene skulle skrues fast i toppen.
Det samme gjorde vi når vi skulle skru fast søylene til underlaget.

Marte Helgetun sin hagekonto finner du på Instagram under @hagetid