Gjestedesigner Marte Helgetun er lidenskapelig opptatt av hage, og ønsket om å dyrke selv har bare blitt sterkere de siste årene. Og i år, i år ble det endelig noe av drømmen! Følger du Martes enkle oppskrift kan også du få en bugnende grønnsakshage til årets sesong.
Klar, ferdig, så …
Gjesteblogger
Marte Helgetun
Designer og driver av Design by Marte Helgetun AS
Martes tips – grønnsakshage for nybegynnere
Skal du anlegge grønnsakshage er det fort gjort å la seg rive med av alt som frister. Resultatet kan bli en overambisiøs plan hvor hele prosjektet stjeler mer energi enn det tar. Og vipps, ett år senere ligger grønnsakshagen brakk, og gir kun grobunn for dårlig samvittighet.
Mitt viktigste tips til deg som nybegynner er derfor å begynne i det små. Velg gjerne et sted hvor du kan utvide arealet på grønnsakshagen med enkle grep. Dersom interessen skulle vise seg å fortsette å vokse, er det bare å legge til flere grønnsakskasser. Enkelt, ikke sant?
Den viktigste delen av jobben er å lene seg litt tilbake, ta en kopp kaffe og se hvor fint det blir.
Plassering av grønnsakshagen
Til en grønnsakshage trenger du ikke bruke det mest solrike og fineste området på tomten. Litt skygge når solen er på det sterkeste er nemlig å foretrekke. Selv fant jeg det perfekte området til formålet helt nederst i hagen min. Fra dette området kan jeg lett utvide med en trappehage nedover mot elva og bringebærstedet mitt, om iveren er like stor til neste sommer.
Det å gå å fundere på hva som skal i kassene er halve moroa.
For å komme meg til grønnsakshagen må jeg ned et par trinn fra resten av hagen. Slik har grønnsakshagen blitt en egen liten sone med fristende grønnsaker, frodige urter og friske bær. Det som er en ekstra bonus er at dette har vært et skikkelig rotete område fram til nå!
Det blir nok ikke bare med en runde på Hageland Surnadal for å fylle kassene. De hadde så mange fine urter og grønnsaksplanter.
Martes oppskrift på plantekasse til grønnsaks- eller urtehage
Å lage en grønnsakshage kan gjøres på mange ulike måter. Selv valgte jeg å ta utgangspunkt i robuste og røffe grønnsakskasser. Årets prosjekt ble derfor tre grove, opphøyde plantekasser, som samlet gir plass til massevis av fristende vekster.
Materialvalget ble enkelt. Siden vi har brukt grove dimensjoner ellers i hagen hadde jeg lyst til å bygge disse så grovt jeg kunne. Ett av favorittmaterialene mine er de grove svillene i MøreRoyal, og de passet perfekt til formålet.
Jeg liker så godt den røffe finishen jeg får når jeg bruker så grove materialer. Lekkert!
Dette trenger du:
Til én grønnsaks- eller urtekasse
Del
Antall
Dim
Lengde
Jernbanesviller
6
7,5×20 cm
178 / 180 cm
Lekt / K-virke
4
48×48 (2″2″)
35 cm
+ lange syrefaste skruer (ca. 9 cm)
2 stk. sviller deles i 2 – midt på
Lektene brukes til å skru sammen svillene i hjørnene – fra innsiden (Her kan du sikkert bruke metallvinkler i stedet, om ønskelig)
Jeg startet med tre kasser, så får vi se hvilken retning dette tar. 🙂
Slik gjorde vi det:
Så snart jeg hadde kappet alle materialer til riktig lengde startet monteringsjobben. Jeg satte sammen svillene og skrudde dem sammen i hjørnene ved hjelp av noen små biter med lekt. Husk å skru fra innsiden, så unngår du synlige skruer. Jeg valgte å bruke 2 sviller i høyden, siden jeg ville ha litt høyde på grønnsakskassene. Dette tilpasser du enkelt selv, alt etter hva du liker best.
Jeg klarte faktisk å knekke spaden min da jeg skulle bryne meg på å flytte rabarbraplantene inntil terrassen. Girlpower!
Tilpasning er prikken over i’en
En hage er sjelden en plan flate, og min hage er slett ikke noe unntak i så måte. Området hvor plantekassene skulle stå skrådde faktisk litt i to retninger, og vi hadde allerede en støttemur som fulgte terrenget i den ene retningen. Jeg fikk et tips om å ikke følge begge hellingene, men heller velge den hellingen som var mest synlig. Så da står grønnsakskassene i vater den ene veien, og følger terrenget i den andre retningen.
Med litt hjelp satte vi kassene (som blir temmelig tunge) slik vi ville ha de. Vi justerte deretter med litt grus under, og brukte en rettholdt til å få dem til å skrå forsiktig samme vei. Et godt tips er å gå litt på avstand og sikte til det ble en grei retning på grønnsakskassene. Det er nemlig enklere å se hva som fungerer visuelt hvis du ikke er for tett på.
Vi brukte grus for å få kassene til å ligge godt på underlaget. og justerte med vater og rettholdt for å få de slik vi ville.
Omramming rundt grønnsakskassene
Jeg valgte å legge terrassebord rundt grønnsakskassene i etterkant, men her kan du fint bruke grus eller steinheller også. Det viktigste er uansett at du har et område rundt kassene hvor det er lett å sette seg ned for å høste grønnsaker, og hvor det er enkelt å bevege seg.
MøreRoyal Concise terrassebord
Et ensidig terrassebord med et stramt, stilrent og moderne design.
Vi brukte stabiliseringsmasse og duk for å legge ned bjelkelaget, og få det til å ligge fint rundt kassene. Deretter var det bare å skru fast terrassebordene. Vi brukte Concise terrassebord i samme farge som svillene, for å skape et mer helhetlig design. Støttemuren vår fikk seg også et nytt lag med royalolje, for å friske opp fargen. Her valgte vi setersvart, som en kontrast til det grå.
Slik tilpasset vi terrassen rundt grønnsakskassene. Terrassen avsluttet jeg med å renkappe endene og legge ett terrassebord på enden.
Videreutvikling av grønnsakshagen
Ved grønnsakskassene hadde jeg opprinnelig tenkt å ha et lite kompoststed, men dette har nå blitt en liten «jordbæråker» i stedet. Det sies at man skal lytte til erfarne fagfolk, og det har jeg absolutt gjort denne gangen. Et område med kompost kan lett gi både rot og lukt, så anbefalingen ble rett og slett å flytte det litt lenger unna. Jeg har også sett meg ut et sted hvor det hadde vært artig å sette opp et lite drivhus etter hvert … Denne typen prosjekter har som kjent en egen evne til å eskalere … Jeg gleder meg til fortsettelsen!
Og hvis du tror at jeg bygger ferdig først, for så å plante, så tar du helt feil. Her gjør jeg alt om hverandre!
Marte Helgetun driver firmaet Design by Marte Helgetun AS. Marte er en allround designer med mange års erfaring som AD og webdesigner i reklamebyråer i Oslo og Trondheim. De siste årene har strikkedesign tatt det meste av tiden hennes og hun har gitt ut 3 bøker på Gyldendal Forlag. Når hobbyen blir til jobb er det imidlertid avgjørende å finne andre arenaer hvor man kan koble ut. Etter at hun og mannen tok over gården for noen år siden har derfor hage blitt en stadig viktigere del av fritiden hennes.