Halvor Bakke: Inspirasjon til hagestuen

MøreRoyal-ambassadør Halvor Bakke er lidenskapelig opptatt av design og interiør, mens trender bryr han seg langt mindre om. Hans beste tips til deg som skal innrede hagestuen er derfor enkelt: Følg hjertet, og stol på egne valg. Men litt inspirasjon og velmente råd har han likevel å dele med deg:

1. Funksjon først

Start med å svare på det grunnleggende spørsmålet om hva hagestuen skal brukes til. Det vil være toneangivende for alle valg du foretar deg, både når det gjelder selve utformingen av hagestuen, hvilke møbler du bør velge og interiøret ellers.

Foto: Interiørfoto AS

Skal hagestuen først og fremst være et sted hvor du og dine venner samles for et bedre måltid? Eller skal den være et samlingssted med kosen i sentrum? Det har stor betydning for hva du bør prioritere. Er du av typen som serverer de lekreste gourmetmåltider også utendørs, bør du absolutt la spiseområdet skinne. Men handler det heller om kosen, så tåler vi litt romslig møblering og et måltid hvor vi spiser med knærne som spisebord, forsikrer Halvor.

2. Trender til besvær

Å henge seg opp i trender kan fort lede deg på ville veier, mener Halvor. Tenk først og fremst på hvordan du vil ha det, så kommer kosen av seg selv. Men la deg gjerne inspirere av det som finnes rundt deg, spesielt når det kommer til farger.

Det kan virkelig bli et realt hysteri med trender, så heng deg for all del ikke for mye opp i det. Likevel er det verdt å tenke gjennom hva som passer best der du skal sette opp hagestuen. Skal den settes opp ved hytta ved sjøen? Da kan hvitt og lyseblått absolutt være riktig. Eller kanskje skal den settes opp ved hytta på fjellet? Da er det lov å la seg inspirere av naturen rundt, slik jeg har gjort på hytta mi ved Minnesund, fortsetter Halvor.

Foto: @yngve_lyder

Les vår artikkel: Slik bruker Halvor Bakke MøreRoyal på hytta

3. Møbler med flere funksjoner

Hvilke møbler du bør ha i hagestuen styres også først og fremst av hva du skal bruke hagestuen til. Skal kosen stå i sentrum har det ikke så mye å si om det blir litt trangt, så ha mot til å velge en sofa som fyller store deler av rommet. Er du av den handy typen er det lett å bygge egne møbler, som også kan fylle flere funksjoner i hagestuen:

Å plassbygge møbler kan være en god løsning i mange tilfeller. Det krever egentlig ikke så mye mer enn litt pågangsmot, materialer og verktøy, forsikrer Halvor. – I dag finnes det mange gode oppskrifter til enkle DIY-prosjekter på nettet, og mange av disse er kjempefine.
Tenk også på at slike møbler gjerne kan fylle flere funksjoner, som f.eks. tilpassede benker med plass til oppbevaring.

Artikler med DIY-prosjekter i MøreRoyal finner du her

4. La det bugne av tekstiler

Tekstiler trengs også utendørs, og er en viktig detalj i en hagestue. Med puter og pledd i ulike tekstiler kan du selv skape den atmosfæren og det personlige preget du ønsker.

Let’s face it. Du får jo aldri nok puter og pledd, ler Halvor. Fyll opp hagestuen med puter og pledd i ulike materialer, og vipps, så har du fått den lune stemningen enhver utestue fortjener, påpeker han. Ulike materialer vil også kunne gi ulik stemning. Er du på jakt etter en sval, frisk eller luksuriøs følelse? Tekstilene viser veg i riktig retning!

5. Hagestuen som grønn oase

Selv om en hagestue først og fremst handler om ly, handler den også om å ivareta følelsen av å være ute. La derfor hagestuen bli en grønn oase, og fyll den opp med planter i ulike former og farger. Gjør deg klar for jungellivet!

Ikke vær redd for å overdrive når det kommer til planter. I hagestuen kan det gjerne bugne litt. Eller mye. Hagestuen er jo en forlengelse av det du finner utenfor, nemlig naturen, så trekk den gjerne innenfor, sier Halvor.

6. Det er lov å jukse litt

Det er bare å innse det. Vi bor i Norden, og selv om vi nordboere stortrives utendørs er det en grunn til at stadig flere ønsker seg hagestue. Vi vil så gjerne ha det lunt og koselig! Også når værgudene ikke spiller på lag. Da er det lov å jukse litt, for å få den varmen vi så sårt trenger, sier Halvor.


Og jukse, det kan du gjøre på flere måter, for eksempel ved å sette inn en peis eller varmeovn. Eller ved å lasse på med pledd.

Ja, varme kan du få på mange vis, for eksempel med en Tenderflame peis. Disse er i skuddet, de avgir nemlig plenty varme, men forurenser ikke luften og er miljøvennlige. Samtidig skaper de lun stemning i hagestuen, fortsetter Halvor. Ønsker du en enklere løsning, gå for en ovn, men sett den gjerne under bordet. Varmen vil stige og plasseringen vil bidra til at varmen utnyttes mer effektivt. En enda enklere løsning er jeg også stor fan av. Pledd, massevis av pledd. Heng dem på en krok ved døra, så er de lett tilgjengelige når gjestene kommer!

7. Lys i mørket

En hagestue skal selvsagt brukes både på dagtid og på kveldstid. Og når mørket senker seg, da er det på tide å finne frem lysene.

Levende lys er så utrolig viktig for å skape atmosfære. Det er jo bare helt nydelig når det mørkner om kvelden, og du kan tenne en hel hærskare med levende lys. Da kan du kjenne at velværen brer seg. Og det er jo det dette handler om. Hva er vel livet i en hagestue uten en venn eller ti, og knakende god stemning? Kos og hygge. Akkurat det trenger vi alle mer av, avslutter Halvor.


Bygge hagestue? Sjekk ut Talgø PlusConcept

Foto: @kitekat66

Skal du bygge hagestue er det verdt å ta en nærmere titt på Talgø PlusConcept, hvor du kan velge mellom flere ulike standardmodeller, tilpasse disse, eller bygge en hagestue med ditt eget design. Talgø PlusConcept er modulbaserte hagestuer i MøreRoyal, som er enkle å sette opp, og med materialer som tåler et røft, nordisk klima. Hagestuer fra Talgø PlusConcept har også vært brukt i Eventyrlig Oppussing, hvor Halvor Bakke og hans team fortsetter å skape hyttemagilandet rundt.

Les mer om hagestuer fra Talgø PlusConcept her
Bygg din egen hagestue med 3D byggmodul her

Se Talgø PlusConcept i bruk i Eventyrlig Oppussing her