FAQ - ofte stilte spørsmål


Hvor kan jeg få tak i MøreRoyal?

Selges gjennom byggevareforretninger. Vi har avtale med de fleste byggevarekjeder.

 

Festemidler, hvilke skruer/spiker skal jeg bruke?
- På terrassen: rustfri A2 eller syrefast A4
- På vegg og tak: rustfri A2 eller syrefast A4


Løsolje på terrassebordene - hvordan fjerner jeg løsoljen?
Løsolje kan forekomme, spesielt på høvlede flater. Dette er en tørkende olje, som fort vil tørke ut, men kan også fjernes med en klut dunket i WhiteSpirit.

Kvite ringer/flekker rundt kvistene – Terrassen er ikke som beskrevet i brosjyren! - Hva gjør jeg?
Vi bruker furu som råstoff, og furu inneholder harpiks. Harpiksen vil koke ut, og spesielt rundt kvister. Harpiksen kokes ut som en gul/kvit seig masse, men forvitrer fort når den kommer ut i luft. Harpiksen kan skrapes bort, men det beste er at naturen ordner opp selv. Harpiksen vil slites/ vaskes vekk over tid, men vil etterlate seg en lysere flekk. En må da vurdere den kosmetiske biten og om man vil olje terrassen igjen. Harpiks er ikke noe virkesfeil, og er ikke reklamasjonberettiget.

Leggeanvisning terrasse/tak?

Finner du for terrasse her og for tak her


Hvor tett kan jeg legge terrassebordene?

MøreRoyal® er tørket i oljekoking etter impregneringen, og terrassebordene krymper lite etter at de er lagt. Vi anbefaler min. 2 mm spalte (bladtykkelsen på tommestokken).
Se ellers leggeanvisning her


Royalolje - hvor kan jeg få tak i royalolje/forhandlere?    
Hos byggevarehandlerne som selger MøreRoyal® trelast.
    
Hvilken olje skal jeg bruke?
Til kledning og takbord anbefales MøreRoyal® treolje med eller uten pigment. Til terrassen anbefales MøreRoyal® Terrasseolje Eksklusiv.
    
Kan jeg bruke andre typer olje/maling/beis på royalbehandlet trelast?
Ja, ved skifte av farge kan det brukes både maling og beis (vannbasert og oljebasert). Vær oppmerksom på at beis og maling gir en dekkende overflate. En mister da den transparente overflaten som MøreRoyal® gir.
    
Hva slags olje er brukt i produksjonen av møreroyal?
Det er en blanding av organisk olje og mineralolje (prosessolje og kokt linolje).
    
Finnes det fargekoder på royaloljen?
Nei, men vi har følgende benevnelser: RO.0 natur, RB.10 brun, RY.20 oker, RG.25 grå og RS.setersvart.
Det finnes NCS koder som tilsvarer disse fargene, men ved bruk av beis/maling mister en den transparente effekten som MøreRoyal® gir. Les mer her

Når og hvordan bør jeg etterbehandle MøreRoyal®?
MøreRoyal® etterbehandles med MøreRoyal® Treolje eller MøreRoyal® Terrasseolje Eksklusiv. Førstegangs vedlikehold er av kosmetisk karakter, og pigmentet trekkes ut igjen ved å påføre klar olje. Treet tar ikke skade av å stå uten vedlikehold, men vi anbefaler å etterfylle med MøreRoyal® Treolje etter ca 10 år på kledning og hvert 6.-7. år på terrassebord og bryggedekke. Har du valgt upigmenterte materialer vil disse gjennomgå en naturlig aldringsprosess og bli grå. Har du valgt pigmenterte materialer, så vil fargen (pigmentene) gradvis brytes ned av UV-stråler, og vil sannsynligvis nyte godt av en kosmetisk etterbehandling. Se ellers FDV for det enkelte produkt.

Er MøreRoyal® et nytt produkt?
Nei, MøreRoyal® har vært på markedet i over 30 år, mens Royalimpregneringen har eksistert i over 50 år.

Når må en reklamasjon fremsettes?
Eventuelle reklamasjoner må fremsettes snarest, og før trelasten er tatt i bruk. For trelast som er montert er kvaliteten godkjent. Reklamasjonen skal stiles til byggevareforretningen der trelasten ble kjøpt, som da videresender til oss gjennom vårt reklamasjonssystem.

Er MøreRoyal® å betrakte som farlig avfall?
Nei, MøreRoyal® kan forbrennes som restavfall i forbrenningsanlegg, og inngår ikke i kategorien ”farlig avfall”. Dette letter arbeidet på byggeplassen. Les mer her

 
Må kappflatene behandles?
Alle kappflater som er utsatt for vær og vind må forsegles med MøreRoyal® Treolje for at montering skal bli godkjent. Les mer


Hvilke beslag kan brukes sammen med MøreRoyal®?
Royalbehandlet trelast inneholder kobber, kobber er som kjent et edelt metall og kan ved avrenninger gi galvanisk korrosjon ved avrenninger på uedelt metall som sink og aluminium. Man bør derfor unngå kombinasjoner med uedelt metall og royalbehandlet trelast. Plastisolbelagte/plastbelagte eller lakkerte beslag kan benyttes, da metallet er beskyttet av en film.