Vedlikehold

Syreoljet

Syreolje gir overflaten en fin patina, og etterbehandling med furuolje gjør møblene særdeles robuste. Fordelene med syreoljet overflate er at man kan fortsette etterbehandlingen av olje for å holde ved like den patina som syreolje gir treet. Uten etterbehandling kan overflaten etter en tid bli noe blekere og tørrere. Påfør oljen med svamp eller pensel. La oljen trekke inn i treet i 10-15 min. og tørk av overflødig olje med en klut eller papir. Alltid i treets lengderetning. Bruk grønnsåpevann til daglig rengjøring. Rødvin og saftflekker kan være vanskelig å få bukt med. Vask da hele overflaten grundig med sitronsyre, tørk godt av og etterbehandle med olje. Trykkmerker i overflaten repareres ved å helle litt lunket vann over merket. Etter 10-15 min. sveller treet ut igjen. Vær oppmerksom på at syreoljet overflate er avhengig av en modningsprosess over noen måneder før fargen stabiliserer seg. Av denne grunn kan du oppleve fargeforskjeller når produktet er nytt.

Lakkert, beiset og malt

Lakk er vanligvis påført et trehvit eller beiset underlag. Lakken tetter og danner en hinne over de åpne porene i treet, og vil lette det daglige renholdet så lenge lakkfilmen er uskadet. Jevnlig renhold med grønnsåpevann holder lakken myk og spenstig. På vanskelige flekker av maling o.l. kan White Sprite med fordel brukes. Fukt en klut med White Sprit og vask hele flaten.

Malte møbler

Så lenge malingen er uskadet, rengjøres møblene med en klut fuktet i mildt såpevann. Orginalfarge og patinering til reparasjon av småskader kan bestilles fra fabrikk.

Flekkfjerning: Sterke løsemidler ( Lynol eller Aceton ) må ikke brukes, men White Spirit kan benyttes. Etter flekkfjerning vaskes med lunkent vann tilsatt syntetisk vaskemiddel.

Oljet

Oljede møbler bør regelmessig etterbehandles med olje, minst et par ganger pr. år. Bruk for eksempel Talgøs vedlikeholdsolje for eik, bøk og furumøbler. Møblene må være tørre, rene og fri for støv. Slipes lett med fint slipepapir i treets fiberretning. Før og etter settes overflaten inn med olje. Bruk en klut eller svamp for å fordele oljen jevnt over hele overflaten. Etter ca. 30 minutter tørkes overflødig olje bort. La oljen tørke i 24 timer. Gjenta prosessen når overflaten kjennes tørr og viser tendens til å suge til seg væske. Slagmerker, flekker  etc. som oppstår under bruk av møbelet, repareres lett ved å pusse over med fint slipepapir, for deretter  å behandle med olje.

Vedlikeholdssett får du kjøpt hos våre forhandlere.